Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20400
Title: Аналіз індексу міжсистемних впливів у осіб з різним рівнем артеріального тиску
Authors: Пізняк, Г.О.
Щиракова, О.В.
Keywords: індекс міжсистемних впливів
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Пізняк Г. О. Аналіз індексу міжсистемних впливів у осіб з різним рівнем артеріального тиску / Г. О. Пізняк, О. В. Щиракова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 72.
Abstract: В осіб з нормальним рівнем середнього артеріального тиску індекс Хільденбранта вказує на ефективність взаємовідносин між системою дихання та серцево-судинної системи, які забезпечують адекватну адаптацію організму до фізичного навантаження. В осіб з підвищеним рівнем середнього артеріального тиску виявлено напруження механізмів адаптації, що спостерігалось у періоді відновлення за рахунок повільного зменшення частоти серцевих скорочень та пульсового артеріального тиску, що свідчить про несвоєчасне включення механізмів саморегуляції за рахунок дисбалансу відділів АНС, а саме уповільненням парасимпатичних впливів. В осіб зі зниженим артеріальним тиском гемодинамічна картина також показала напруження механізмів адаптації, а саме значення індексу Хільденбранта відображувало неефективність міжсистемних та внутрішньосистемних взаємовідносин, що призводить до зниження ефективності кровообігу та постачання киснем тканин.
Description: Постійний вплив емоційних чинників в умовах інтелектуальної діяльності студентів-медиків сприяє порушенню нормального функціонування певних систем організму (Щербатих Ю.В., 2000). Адаптація до умов навчання відбувається завдяки мобілізації функціональних резервів і вимагає певної напруги регуляторних систем. Ці зміни відбуваються, перш за все, в системах дихання і кровообігу, які відповідальні за забезпечення органів і тканин киснем і поживними речовинами. Внаслідок підвищеного й тривалого психоемоційного напруження, студентів відносять до групи підвищеного ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи, так як вона найбільш чутливо реагує на загальне порушення стану організму. Це є ознакою погіршення міжсистемних взаємодій серцево-судинної і дихальної систем, що знижує адаптаційні можливості організму в досліджуваних умовах. Мета дослідження – провести аналіз міжсистемних впливів, а саме системи дихання та серцево-судинної системи, у осіб з різним рівнем артеріального тиску.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20400
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-36-Пізняк, Щиракова.pdf633,75 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.