Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20392
Title: Аналіз вегетативного забезпечення діяльності у студентів з підвищенним артеріальним тиском
Authors: Бантковський, О.В.
Пишняк, Ю.С.
Маслова, Н.М.
Keywords: вегетативне забезпечення
підвищений артеріальний тиск
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Бантковський О. В. Аналіз вегетативного забезпечення діяльності у студентів з підвищенним артеріальним тиском / О. В. Бантковський, Ю. С. Пишняк, Н. М. Маслова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 31.
Abstract: За результатами аналізу в ході експерименту ми умовно поділили студентів на три групи за типом реакції серцево-судинної системи на фізичні навантаження: Переважна кількість студентів (81,3%) мають нормотонічний тип реакції серцево-судинної системи на фізичні навантаження - перша група обстежених. Це найбільш сприятливий тип реакції, який свідчить про гарну адаптацію організму до фізичних навантажень та незмінний функціональний стан після навантаження. До другої групи належать студенти (10,7%), які мають гіпертонічний тип реакції, що показує порушення регуляторних механізмів та обумовлює зниження економічності функціонування серця. Меншість студентів (8%) за типом реакції серцево-судинної системи на фізичні навантаження відносяться до третьої групи, що відповідає гіпотонічній нормі реакції. Це свідчить про порушення скоротливої функції серця.
Description: Автономна нервова система – частина центральної нервової системи, яка не перебуває під контролем свідомості. Однією з функцій АНС є регуляція діяльності внутрішніх органів та кровоносних судин. Підвищення артеріального тиску має негативні наслідки для організму в цілому, та може спричиняти порушення діяльності багатьох систем організму. Особливо небезпечний вплив вчиняється на молодий організм. Органами-мішенями, які страждають від руйнівного впливу є серце, судини, нирки, органи зору, головний мозок. (В.Ю. Приходько, 2015) Важливою проблемою серед студентів є підвищення цього показника, так звана артеріальна гіпертензія. Встановлено, що цією хворобою страждає 20-30% дорослого населення. Це обумовлюється значними розумовими та психологічними навантаженнями, стресами, які супроводжуються дисфункцією кровоносної системи. Експерти ВООЗ виділяють ряд факторів ризику поширення артеріальної гіпертонії: вік, стать, малорухливий спосіб життя, споживання з їжею кухонної солі, зловживання алкоголем, гіпокальціевая дієта, куріння, цукровий діабет, ожиріння, підвищений рівень атерогенних ЛП і тригліцеридів, спадковість та інше. (Н.В. Лісниченко, 2013) У науковій літературі недостатньо досліджень та не існує чіткої однозначної відповіді щодо даної проблеми. Тому ми вважаємо, що ця проблема є соціально значущою та вимагає більш детального дослідження. Наукова новизна дослідження полягає у поглибленому проведенні аналізу вегетативного забезпечення діяльності студентів з підвищеним артеріальним тиском. Данна інформація важлива для використання в медичній сфері, а саме для попередження та лікування функціональних порушень організму. Мета: провести аналіз функцінальних резервів організму шляхом вивчення особливостей вегетативного забезпечення фізичної діяльності у студентів 2 курсу ХНМУ з підвищенним артеріальним тиском.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20392
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф. тези-4-Бантковський.pdf740,33 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.