Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20375
Title: Аналіз вегетативного тонусу у осіб із різним рівнем фізичної активності
Authors: Боровльова, К.Є.
Барановська, А.А.
Дученко, Т.О.
Счастливенко, Н.В.,
Островська, А.А.
Keywords: вегетативний тонус
рівень фізичної активності
індекс Кердо
індекс Робінсона
індекс Хільдебранта
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Аналіз вегетативного тонусу у осіб із різним рівнем фізичної активності / К. Є. Боровльова, А. А. Барановська, Т. О. Дученко, Н. В. Счастливенко, А. А. Островська // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 34.
Abstract: у дівчат, які мають менший рівень фізичної активності, у регуляції діяльності кардіореспіраторної системи переважає симпатичний відділ автономної нервової системи і відзначається неузгодженість діяльності її компонентів, що викликає зниження енергозабезпечення роботи серця. У юнаків відзначається більший ступень фізичної активності та синхронізація ритмів серця та зовнішнього дихання, однак переважання парасимпатичного відділу створює більш низький рівень енергозабезпечення роботи міокарду. Наслідком цього може бути зниження рівня метаболізму як фактор розвитку подальших патологій.
Description: На тлі різко збільшеного рівня сучасних інформаційно-психологічних навантажень та дефіциту такої складової, як час, спостерігається падіння рівня фізичної активності у сучасному суспільстві. Особливо чітко це відображається на житті молоді. Високі інтелектуальні навантаження у період навчання, гіподинамія закладають основи зривів адаптаційних механізмів і розвитку патологій. Так як адаптаційні процеси розвиваються перед усім через активацію функціональних систем і автономної нервової системи, становить інтерес дослідження тонусу її відділів, формування в цих умовах міжсистемної інтеграції у юнаків та дівчат. Було здійснено спробу виявлення взаємозв’язку між рівнем фізичної активності і тонусом різних відділів автономної нервової системи з метою виявлення причин недостатності адаптаційних механізмів та індивідуальної стійкості до чинників, що її викликають. Метою проведення дослідження була оцінка вегетативного забезпечення різних рівнів фізичної активності у молодих людей.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20375
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф. тези-6-Боровлева.pdf644,52 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.