Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20365
Title: Актуальні проблеми спортивного харчування серед сучасної молоді
Authors: Токарєв, В.С.
Степанюк, Є.І.
Keywords: спортивне харчування
молодь
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Токарєв В. С. Актуальні проблеми спортивного харчування серед сучасної молоді / В. С. Токарєв, Є. І. Степанюк // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 84.
Abstract: Безконтрольний прийом БАДів та спортивного харчування може призвести до погіршення стану здоров'я, що було підтверджено отриманими результатами дослідження, а саме у вигляді зміни суб'єктивного самопочуття, що у подальшому може бути чинником розвитку патологічних станів, тому, на даному етапі цій категорії молодих людей рекомендоване планове обстеження для діагностики стану здоров'я.
Description: З кожним роком зростає популярність спортивного способу життя, але не всі досягають бажаного результату, і через що, зростає і кількість людей, що використовують біологічні добавки і спортивне харчування. На даний момент в літературі достатньо інформації, що підкреслює доцільність і ефективність застосування спортивного харчування, а також БАД, для досягнення бажаного результату: підвищення загальної працездатності, прискорення відновлення після навантажень, регулювання маси тіла (як збільшення, так і зменшення), а також підтримання оптимального водно-електролітного балансу. Існує кілька груп речовин, які можна застосовувати для досягнення зазначених вище результатів: гепатопротектори, які надають стабілізуючу та відновлювальний вплив на клітини печінки; вітамінні та мінеральні комплекси; замінники їжі та речовини, які спалюють жири, що використовують для регуляції маси тіла; рослинні і системні адаптогени; імуномодулятори; анаболіки та антиоксиданти. Однак, під час використання зазначених вище речовин необхідно проводити постійний моніторинг стану здоров'я, що може бути реалізовано тільки за допомогою консультації спортивного лікаря, а не фітнес тренера, і тим більше, не продавця спортивного харчування. Отже, перед застосуванням одного або декількох з перерахованих вище препаратів, БАД або комплексів необхідно провести планове обстеження на предмет виключення протипоказань, а також на предмет виключення погіршення стану здоров'я через можливі побічні ефекти. Мета дослідження: вивчити тенденції використання спортивних добавок і спортивного харчування серед юнаків – студентів 2 курсу ХНМУ, доцільність та ризики їх використання.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20365
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-31-Токарєв.pdf630,34 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.