Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20164
Title: Ультра-міні перкутанна нефролітотрипсія та ретроградна фіброволоконна пієло(каліко)літотрипсія у лікуванні хворих на нефролітіаз
Other Titles: Ultra-mini PСNL versus rirs in treatment of patients with nephrolithiasis
Authors: Лісовий, Володимир Миколайович
Савенков, Володимир Ілліч
Мальцев, Андрій Володимирович
Левченко, Дмитро Анатолійович
Keywords: ультра-міні ПНЛ
РІРХ
нефролітіаз
ефективність літотрипсії
зниження рівня гемоглобіну
стан stone free
Issue Date: 2017
Citation: Ультра-міні перкутанна нефролітотрипсія та ретроградна фіброволоконна пієло(каліко)літотрипсія у лікуванні хворих на нефролітіаз / В. М. Лісовий, В. І. Савенков, А. В. Мальцев, Д. А. Левченко // Лікувальна справа. – 2017. – № 8 (1145). – С. 79–83.
Abstract: Проведено порівняльний аналіз двох методів контактної літотрипсії у 41 хворого на нефролітіаз. У І групі (n = 19) виконано ультра-міні перкутанну нефролітотрипсію (ультра-міні ПНЛ) з використанням тубуса 11Ch, у ІІ групі (n = 22) – ретроградну інтраренальну хірургію (РІРХ). Статистично достовірної різниці за показником «stone free» між групами не спостерігали, але при ультра-міні ПНЛ тривалість перебування пацієнта в стаціонарі була коротшою, менше навантаження рентгеном, нижча частота субопераційного стентування нирки, однак разом з тим, РІРХ супроводжувалася більш вираженим зниженням рівня гемоглобіну та меншою потребою в знеболювальних препаратах у післяопераційному періоді. Встановлено, що ультра-міні ПНЛ безпечна, малоінвазивна, ефективна процедура у лікуванні пацієнтів з нирковими конкрементами діаметром < 2 см. РІРХ – метод вибору у хворих на нефролітіаз, яким через обструкцію було встановлено JJ-стент, що полегшує проведення уретерального амплатцу внаслідок атонії сечоводу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20164
Appears in Collections:Наукові праці. ННМЦ "Університетська клініка" ХНМУ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Werstka_8_2017_1_120.pdf99,66 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.