Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19337
Title: Сучасний підхід до діагностики серцево-судинних розладів у новонароджених з груп перинатального ризику у неонатальний період
Authors: Бойченко, А.Д.
Гончарь, М.О.
Gonchar, Margaryta
Boichenko, А.
Keywords: серцево-судинні розлади
неонатальний період
Issue Date: 2018
Citation: Гончарь М. О. Сучасний підхід до діагностики серцево-судинних розладів у новонароджених з груп перинатального ризику у неонатальний період / М. О. Гончарь, А. Д. Бойченко // Здоров'я дитини. – 2018. – № 1. – С. 104–107.
Abstract: З метою удосконалення та систематизування підходу до діагностики серцево-судинних розладів у новонароджених шляхом комплексної оцінки допплерехокардіографічних параметрів, біохімічних маркерів (рівень лактатдегідрогенази, γ-глутамілтрансферази) та поліморфними варіантами С786Т у гені ендотеліальної синтази оксиду азоту (еNOS), T58C у гені мітохондріальної супероксиддисмутази (MnSOD2) та Ser49Gly в гені β1-адренорецептора (ADRB1) обстежені 133 новонароджені, із них 73 з групи перинатального ризику (І група) та 60 здорових доношених новонароджених (ІІ група). За результатами обстеження,бівентрикулярна дисфункція встановлена в 19,1 % дітей І групи, серед яких у 4 (5,5 %) обстежених встановлена систоло-діастолічна, у 10 (13,6 %) новонароджених — діастолічна дисфункція шлуночків серця. У 12 (20,0 %) передчасно народжених дітей та в 4 (30,7 %) новонароджених із затримкою внутрішньоутробного розвитку встановлено гіпокінетичний тип центральної гемодинаміки, що супроводжувалося підвищеними рівнями лактатдегідрогенази і γ -глутамілтрансферази в сироватці крові та змінами діастолічного наповнення шлуночків серця. Встановлена наявність асоціації між генотипом СС поліморфізму гена еNOS та скоротливою здатністю міокарда лівого шлуночка, інтегральною функцією лівого шлуночка за індексом Теї у передчасно народжених дітей із групи перинатального ризику, носіїв алелі С за поліморфізмом гена MnSOD2 та з легеневою гіпертензією, в неонатальний період. Наявність генотипу GG поліморфізму гена ADRB1 можна вважати предиктором розвитку гіпокінетичного режиму центральної гемодинаміки.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19337
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gonchar-Boichenko_ZR_1(Tom13)(zak85)_2018.pdf278,41 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.