Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19193
Title: Вплив поліморфізму гена рецепторів вітаміна d на виразність остеопенічного синдрому у пацієнтів на хронічний панкреатит з супутньою гіпертонічною хворобою
Authors: Пасієшвілі, Людмила Михайлівна
В'юн, Тетяна Іванівна
Keywords: ген вітаміну D
остеодефіцит
хронічний панкреатит
гіпертонічна хвороба
Issue Date: 7-Feb-2018
Citation: Пасієшвілі Л. М. Вплив поліморфізму гена рецепторів вітаміна d на виразність остеопенічного синдрому у пацієнтів на хронічний панкреатит з супутньою гіпертонічною хворобою / Л. М. Пасієшвілі, Т. І. В’юн // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2016. – Том 3, № 2 (11). – С. 114–119.
Abstract: В статті надані результати дослідження впливу поліморфізму гена вітаміну D на формування осте- опоретичного синдрому при ізольованому перебігу хронічного панкреатиту та при його поєднанні з гіпертонічною хворобою. Обраний для проведення роботи ген належить до генів-кандидатів, полімор- фізм яких асоційований з розвитком остеопенічних станів. Було встановлено, що наявність несприят- ливого генотипу ВВ гену VDR є предиктором роз- витку ураження кісткової тканини, що підтверджено наявністю остеопенічних станів (32,8%) у осіб на хворих на хронічний панкреатит та гіпертонічну хворобу при порівнянні з пацієнтами з ізольованим перебігом хронічного панкреатиту (25%). Означена обставина може бути результатом сумарного кіль- кісного (за патологічним генотипом ВВ) та якісного (впливу обох кальцій-залежних захворювань) нако- пичення, що потребує корекції дієтичних рекомен- дацій та призначення кальцій-замісної терапії.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19193
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Medicine T3_2(11).pdf604,45 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.