Закрита черепно-мозкова травма: стандарти та судово-медична оцінка дефектів надання медичної допомоги

No Thumbnail Available

Date

2017

Authors

Пятикоп, Владимир Александрович
П'ятикоп, Володимир Олександрович
Pyatikop, Volodimir
Плетенецкая, Алина Олександровна
Стеблюк, В.В.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

В Україні, за офіційними даними, від черепно-мозкової травми (ЧМТ) гине більше 11 тис. осіб, з них 55% помирають на догоспітальному етапі і 41% - на госпітальному, що перевищує госпітальний показник летальності в розвинених країнах більш ніж в 1,5 рази. В умовах гібридної війни, яку веде Російська Федерація проти України через незаконні озброєні формування ДНР/ЛНР, ушкодження головного мозку складають до 31% в структурі поранень, причому 78,3% з них це закриті черепно-мозкові травми (ЗЧМТ). Водночас з цим за даними ДУ «Головне бюро судово-медичної експертизи МОЗ України» загальна кількість експертиз за справами про притягнення медичних працівників до кримінальної відповідальності за «професійні правопорушення» має неухильне зростання і збільшилася майже втричі за останні 8 років, а високий відсоток судово-медичних експертиз у випадках ЧМТ, здебільшого, пов’язаний з наявністю невідкладних станів, які потребують негайних дій медичних працівників. Судово-медичним експертам для вирішення питання щодо надання медичної допомоги у таких випадках слід розібратися не тільки у дефектах, а і у причинах таких дефектів, що дає можливість оцінити влив дефектів на настання наслідку. Провідну роль в судово-медичній оцінці відіграє правильно оформлена медична документація і обґрунтоване проведення ряду клініко-діагностичних заходів. У той же час судово-медичні експерти зазнають неабияких труднощів при проведені подібних експертиз у зв’язку зі особливою специфікою таких експертиз та недосконалістю підходу до їх проведення. Методичні рекомендації призначені для лікарів судово-медичних експертів, неврологів та нейрохірургів, здобувачів наукового ступеня, аспірантів, докторантів та науковців, що виконують свої дослідження з судової медицини, неврології та нейрохірургії, а також з інших напрямків теоретичної і практичної медицини як цивільної так і військової ланок охорони здоров’я.

Description

Keywords

черепно-мозкова травма, методичні рекомендації, ангіографія, військовий мобільний госпіталь, лікворний тиск, комп’ютерна томографія, судово-медична

Citation

Плетенецька А. О. Закрита черепно-мозкова травма: стандарти та судово-медична оцінка дефектів надання медичної допомоги / А. О. Плетенецька, В. В. Стеблюк, В. О. П’ятикоп. – Київ, 2017. – 36 с.