Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18607
Title: Оцінка впливу препаратів із мометазоном фуроат або метилпреднізолоном ацепонат і керамідами на перебіг неспецифічного контактного дерматиту
Authors: Бутко, Ярослава Олександрівна
Keywords: неспецифічний дерматит
glucocorticosteroids
глюкокортикостероїди
non-specific dermatitis
Issue Date: 2017
Citation: Бутко Я. О. Оцінка впливу препаратів із мометазоном фуроат або метилпреднізолоном ацепонат і керамідами на перебіг неспецифічного контактного дерматиту / Я. О. Бутко // Український біофармацевтичний журнал. – 2017. – № 4 (51). – С. 18–21.
Abstract: Актуальність. Високий рівень захворюваності на дерматити серед населення України, збільшення чисельності тяжких клінічних форм та низький показник одужання створюють проблему лікування дерматитів, яка є однією з найактуальніших в дерматології. Мета роботи. Оцінка впливу крему із мометазоном і керамідами та мазі із метилпреднізолоном і керамідами на перебіг неспецифічного дерматиту. Дослідження впливу препаратів на рівень білків гострої фази запалення та стан антиоксидантної системи. Методи. Дослідження були проведені на моделі скипидарного дерматиту у щурів. Ефективність лікування оцінювали за інтенсивністю ураження шкіри, рівнем білків гострої фази запалення (гаптоглобін, СРБ), а стан антиоксидантної системи (АОС) – за вмістом SH-груп. Результати. Встановлено, що крем із моме¬тазоном і керамідами і мазь із метилпреднізолоном і керамідами зменшують інтенсивністю ураження шкіри (на 67,3 % та 78,5 %, відповідно), знижують рівень білків гострої фази запалення та нормалізують стан АОС. За виразністю лікувальної дії досліджувані препарати не поступаються препаратам порівняння. Висновки. Перспективним є подальше фармакологічне вивчення препаратів із глюкокортікостероїдами і керамідами з метою впровадження в дерматологію.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18607
ISSN: 2311-715Х
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фармакології та медичної рецептури

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УБФ номер 4, 2017.pdf300,65 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.