Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18361
Title: Динаміка структурно-функціональних змін міокарда лівого шлуночка у пацієнтів з ішемічною хворобою серця на перитонеальному діалізі
Authors: Андон'єва, Ніна Михайлівна
Гуц, Олена Анатоліївна
Дубовик, Марія Ярославівна
Олянич, Сергій Олександрович
Keywords: хронічна хвороба нирок (ХХН)
ішемічна хвороба серця (ІХС)
нирковозамісна терапія (НЗТ)
перитонеальний діаліз (ПД)
Issue Date: 5-Oct-2017
Citation: Динаміка структурно-функціональних змін міокарда лівого шлуночка у пацієнтів з ішемічною хворобою серця на перитонеальному діалізі / Н. М. Андон’єва, О. А. Гуц, М. Я. Дубовик, С. О. Олянич // Урологія, андрологія, нефрологія – 2017 : матеріали ювілейної науково-практичної конференції / під ред.: В. М. Лісового, І. М. Антоняна [та ін.]. – Харків, 2017. – С. 187–189.
Abstract: При хронічній нирковій недостатності (ХНН) в результаті взаємодії несприятливих гемодинамічних, метаболічних, запальних, ендокринних і нейрорегуляторних факторів ураженя торкається як міокарду (за рахунок ремоделювання лівого шлуночка), так і коронарних артерій, серцевих клапанів, внаслідок їх атеросклеротичного ураження і дисфункції вегетативної нервової системи серця. Розвивається системне уремічне ураження ендотелію (атеросклероз, кальциноз) та неокклюзивна кальцифікація і фіброз середнього шару стінки артерій. Нами були досліджені 114 пацієнтів у віці від 19 до 76 років, які отримували замісну ниркову терапію методом перитонеального діалізу на базі відділення нефрології та перитонеального діалізу ОКЦУН ім. В.І.Шаповала. Ішемічна хвороба серця (ІХС) була діагностована у 77,8% із загального числа обстежених хворих. У 6,5% - у формі стабільної стенокардії (1 клінічна группа); 4,6% пацієнтів перенесли гострий інфаркт міокарда протягом дослідження, як гостру коронарну подію, що виникла раптово (2 клінічна группа); у 49% як безбольова ішемія міокарда (3 клінічна группа); у 22,2% - ознак ІХС виявлено не було (4 клінічна группа); у 17,6% - у вигляді ішемічної дилатаційної кардіоміопатії (ІДКМП)з серцевою недостатністю ( 5 клінічна группа). У нашому дослідженні найбільш виражені структурно-функціональні зміни міокарда лівого шлуночка в динаміці у вигляді підвищення ІММЛШ (р= 0,001) та Ve/Va (р= 0,05), що відображає поглиблення діастолічної дисфункції лівого шлуночка, виявлені в групі пацієнтів з безбольовою ішемією міокарда.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18361
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра урології, нефрології та андрології імені професора А.Г. Подрєза

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.4 Миокард ЛЖ.pdf367,04 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.