Оптимізація множинного черезшкірного доступу у хворих на коралоподібний нефролітіаз за допомогою ультра-міні перкутанної нефролітотрипсії

No Thumbnail Available

Date

2017

Authors

Лісовий, Володимир Миколайович
Савенков, Володимир Ілліч
Мальцев, Андрій Володимирович
Левченко, Дмитро Анатолійович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Проведено порівняльний аналіз двох варіантів перкутанної нефролітотрипсії (ПНЛ) у 26 хворих на коралоподібний нефролітіаз. У першій групі 11 пацієнтам проведено ПНЛ з використанням одного стандартного (24 Сh) та множинних ультра-міні перкутанних доступів (11 Сh). При цьому стандартний доступ виконувався з урахуванням можливості екстракції через нього основного обсягу конкременту, а множинні ультра-міні перкутанні доступи використовувалися для літотрипсії та переміщення фрагментів конкременту у поле зору стандартного доступу. У другій групі ПНЛ була проведена 15 пацієнтам з використанням множинного стандартного доступу 24Сh. Статистично значущої різниці між групами за щільністю та ступенем коралоподібного конкременту не спостерігалося. Середня тривалість операції та рентген контролю у першій групі була 130,4 ± 12,4 хв, 230 ± 14,5 с, у другій 108 ± 15,1 хв, 120 ±18,3 с, відповідно. Середнє зниження гемоглобіну після операції було меншим у першій групі (27,2 ± 6,1 г/л) порівняно з другою групою (45 ± 7,3 г/л). У другій групі чотири пацієнти потребували гемотрансфузії. Стан «stone free» у першій групі дорівнював 90,9%, у другій – 86,6%. Комбіноване використання одного стандартного та множинних ультра-міні перкутанних доступів є ефективним та дозволяє знизити травматичність втручання та кількість геморагічних ускладнень (р<0,001). Відсутня необхідність у нефростомічному дренуванні мікроперкутанних доступів, що дозволить знизити больовий синдром у післяопераційному періоді особливо при міжреберному доступі (Р <0,001).

Description

Keywords

ультра-міні перкутанна нефролітотрипсія, стандартна перкутанна нефролітотрипсія, коралоподібний нефролітіаз, ефективність нефролітотрипсії, зниження рівня гемоглобіну, стан «stone free»

Citation

Оптимізація множинного черезшкірного доступу у хворих на коралоподібний нефролітіаз за допомогою ультра-міні перкутанної нефролітотрипсії / В. М. Лісовий, В. І. Савенков, А. В. Мальцев, Д. А. Левченко // Клінічна хірургія. – 2017. – № 4. – С. 59–61.