Прогностична роль поліморфізму гена сурфактантного протеїну с щодо серцево-судинних ускладнень хронічного обструктивного захворювання легенів

Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Калмиков, Олексій Олексійович
Калмыков, Алексей Алексеевич
Kalmykov, Oleksiy

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Хронічне обструктивне захворювання легенів (ХОЗЛ) є одним з небагатьох розповсюджених захворювань, щодо якого захворюваність та смертність з року в рік неухильно збільшуються в усьому світі. Визнаною є роль індивідуальних особливостей організму людини у розвитку ХОЗЛ. Відома роль сурфактанту, зокрема поліморфізму гена сурфактантного протеїну С (SFTP С), в розвитку необерненого компонента обструкції при ХОЗЛ. Проте його звʼязок з кардіологічними ускладненнями ХОЗЛ вивчений недостатньо. Мета: дослідження звʼязку поліморфізму гена SFTP-С з розвитком хронічного легеневого серця та його дисфункції й оцінка прогностичного потенціалу клініко-генетичного обстеження у відповідного контингента. Матеріал і методи: обстежено 42 робітника машинобудівної промисловості чоловічої статі у віці 52,7±4,12 років із діагностованим ХОЗЛ II стадії відповідно до галузевих стандартів. Вивчено генотипи SFTP С: А138С (АА, АС, СС) та А186G (AA, AG, GG) методом полімеразної ланцюгової реакції з наступним мас-спектрометричним аналізом. Морфофункціональний стан серця визначали методом ехокардіографії. Результати. Встановлено, що поліморфізми А138С та А186G гена SFTP С асоціюються з більш вираженими структурно-функціональними змінами серця. Так, генотип СС повʼязаний з гіпертрофією правого шлуночка, генотип GG — зі зниженням часу правошлуночкового передвигнання (р<0,01). Це можна пояснити визначальною роллю окремих фенотипів SFTP С у формуванні фіброзу, емфіземи легенів, змін судинного русла малого кола кровообігу, що приводить до підвищення тиску в системі легеневої артерії, ремоделювання міокарду правих відділів серця тощо. Висновки. Визначення поліморфізму гена сурфактантного протеїну С має перспективи використання в якості прогностичного маркера у профілактиці серцево-судинних ускладнень ХОЗЛ для формування груп ризику.

Description

тези доповіді

Keywords

хронічне обструктивне захворювання легенів, сурфактантний протеїн С

Citation

Калмиков О. О. Прогностична роль поліморфізму гена сурфактантного протеїну с щодо серцево-судинних ускладнень хронічного обструктивного захворювання легенів / О. О. Калмиков // Мультидисциплінарний підхід – ключ до успішної терапевтичної науки та практики : збірник тез науково-практичної конференції. – Харків, 18 жовтня 2012 р. — Харків, 2012.