Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/1314
Title: Асоціація поліморфізму гена сурфактантного протеїну с з гемодинамічними зрушеннями у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легенів
Authors: Калмиков, Олексій Олексійович
Скіба, Тетяна Вікторівна
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легенів
поліморфізм генів
сурфактантний протеїн С
гемодинаміка
Issue Date: 2012
Citation: Калмиков О. О. Асоціація поліморфізму гена сурфактантного протеїну с з гемодинамічними зрушеннями у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легенів / О. О. Калмиков, Т. В. Скіба // Щорічні терапевтичні читання: оптимізація профілактики, діагностики та лікування в клініці внутрішніх хвороб : матеріали наук.-практ. конф. (19–20 квітня 2012 р., Харків) / ДУ Ін-т терапії ім. Л. Т. Малої НАМН України, Харк. нац. мед. ун-т, Каф. внутрішньої медицини №1 та клінічної фармакології [та ін.]. – Харків, 2012. – С. 100.
Abstract: Хронічне обструктивне захворювання легенів (ХОЗЛ) є одним з небагатьох розповсюджених захворювань, щодо якого захворюваність та смертність з року в рік неухильно збільшуються в усьому світі. Визнаною є роль індивідуальних особливостей організму людини у розвитку ХОЗЛ. Відома роль сурфактанту, зокрема поліморфізму гена сурфактантного протеїну С (SFTP С), в розвитку необерненого компонента обструкції при ХОЗЛ. Проте його звʼязок з серцево-судинними ускладненнями ХОЗЛ вивчений недостатньо. В умовах клініки НДІ гігієни праці та профзахворювань обстежено 42 робітника машинобудівної промисловості чоловічої статі у віці 52,7±4,12 років із діагностованим ХОЗЛ II стадії відповідно до галузевих стандартів. Вивчено генотипи SFTP С: А138С (АА, АС, СС) та А186G (AA, AG, GG) методом полімеразної ланцюгової реакції з наступним мас-спектрометричним аналізом. Морфофункціональний стан серця визначали методом ехокардіографії за допомогою ехокардіографа LOGIQ-400 (General Electric Healthcare, США). Встановлено, що поліморфізми А138С та А186G гена SFTP С асоціюються з більш вираженими структурно-функціональними змінами серця. Так, генотип СС повʼязаний з гіпертрофією правого шлуночка, генотип GG — зі зниженням часу правошлуночкового передвигнання (р<0,01). Це можна пояснити визначальною роллю окремих фенотипів SFTP С у формуванні фіброзу, емфіземи легенів, подальшими порушеннями легеневого кровообігу. Встановлено варіанти гена SFTP С, які мають тісну асоціацію зі структурними або гемодинамічними змінами серця. Визначення поліморфізму гена сурфактантного протеїну С має перспективи використання в якості прогностичного маркера у діагностиці та профілактиці серцево-судинних ускладнень ХОЗЛ для формування груп ризику.
Description: тези доповіді
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/1314
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішніх та професійних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kalmykov_2012_008.pdf95,94 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.