Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/12693
Title: Принципи надання паліативної допомоги дітям: перший досвід виїзних паліативних бригад в Харківський області
Authors: Гончарь, Маргарита Олександрівна
Ріга, Олена Олександрівна
Пеньков, Андрій Юрійович
Keywords: паліативна допомога
діти
Issue Date: 2016
Citation: Принципи надання паліативної допомоги дітям: перший досвід виїзних паліативних бригад в Харківський області : навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів освіти, медичних сестер, лікарів-інтернів, лікарів, психологів, педагогів, соціальних працівників / М. О. Гончарь, О. О. Ріга, А. Ю. Пеньков. – Харків : РА АРТ-МАК, 2016. – 112 с.
Abstract: Щороку в Україні, за оціночними даними міжнародних експертів па- ліативної допомоги потребують близько 500 000 пацієнтів, з них понад 15 000 – діти. У всьому світі паліативна допомога дітям є невід’ємною частиною якісної медичної допомоги, яка включає в себе комплексну медичну, соціальну, психологічну та духовну підтримку тяжкохворих па- цієнтів та членів їх родин. В Україні система дитячої паліативної допомоги лише створюєть- ся. Гостра нестача кваліфікованого медичного персоналу, відсутність ефективних методик надання допомоги, брак можливостей вивчення передового досвіду у цій сфері, а також відсутність державної підтрим- ки на регіональному та національному рівні – основні фактори, що пе- решкоджають організації системи надання паліативної допомоги дітям в Україні. Перші кроки для створення педіатричної паліативної допомоги за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», Харківського Націо- нального медичного університету, Україно-німецької медичної асоціа- ції, юридичної фірми «ILF» зроблено в Харківському обласному спеціалі- зованому будинку дитини №1. Першою формою роботи стали виїзні ди- тячі паліативні бригади, досвід яких ми представляємо в навчальному посібнику. Вважаємо, що перший досвід створення дитячих паліативних мобільних бригад допоможе нашим колегам у розвитку та становленні починанні системи паліативної допомоги для дітей.
Description: Посібник виданий для ознайомленні принципами надання паліативної до- помоги дітям з урахуванням кінцевої мети фахової підготовки лікарів, оскільки в програмі додипломної підготовки медичних працівників ХНМУ передбачено теми: «Організація паліативної допомоги дітям з невиліковними захворюван- нями. Особливості ведення пацієнтів дитячого віку в термінальній стадії захво- рювання, догляд, методи паліативного лікування основних симптомів та син- дромів», «Консультування в контексті невиліковного захворювання. Поняття консультування та його етичні принципи. Навики консультування», «Психоло- гічні, духовні та соціальні питання паліативної допомоги дітям з невиліковними захворюваннями та їх близьким». Інформація подана з урахуванням сучасних світових підходів надання паліативної допомоги дітям. Даний посібник публіку- ється в рамках проекту «Розвиток системи надання паліативної допомоги дітям в м. Харкові та Харківській області» під патронатом МФ «Відродження». Рекомен- довано студентам вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації, ліка- рям-інтернам, лікарям, медичним сестрам, психологам, педагогам, соціальним працівникам, батькам.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/12693
Appears in Collections:Навчально-методичні видання. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2.pdf5,13 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.