Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11720
Title: Роль асиметричного диметиларгінину та фракталкіну в прогресуванні ураження судин у пацієнтів з ішемічною хворобою серця та цукровим діабетом 2-го типу
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Лопіна, Наталія Андріївна
Кузнецов, Ігор Володимирович
Keywords: асиметричний диметиларгінін
фракталкин
ИБС
сахарный диабет
Issue Date: 2015
Citation: Журавльова Л. В. Роль асиметричного диметиларгінину та фракталкіну в прогресуванні ураження судин у пацієнтів з ішемічною хворобою серця та цукровим діабетом 2-го типу / Л. В. Журавльова, Н. А. Лопіна, І. В. Кузнецов // Кровообіг та гемостаз. – 2015. – № 1/2. – С. 84–85.
Abstract: За даними Міжнародної діабетичної федерації, число хворих на цукровий діабет (ЦД) в світі) в світі постійно збільшується та до 2035 року складатиме 592 млн. Серцево-судинні захворювання (ССЗ), при чому в переважній більшості основою їх патогенезу є атеросклеротичне ураження судин, що призводить до виникнення і прогресування ішемічної хвороби серця (ІХС), зустрічається більш ніж у половини хворих на ЦД 2-го типу, а за даними деяких авторів її поширеність досягає 90-100%. Такі хворі складають групу дуже високого кардіоваскулярного ризику. ЦД 2-го типу характеризується прискореним перебігом атеросклерозу та ІХС унаслідок наявності у цих хворих діабетичної дисліпідемії, гіперінсулінемії, гіперглікемії, активації системного запалення, системного оксидантного стресу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11720
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.