Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11712
Title: Моральне виховання як складова формування етичної свідомості майбутнього лікаря
Authors: Борзова-Коссе, Софія Ігорівна
Keywords: вищі медичні навчальні заклади
моральне виховання
Issue Date: 21-May-2015
Citation: Борзова-Коссе С. І. Моральне виховання як складова формування етичної свідомості майбутнього лікаря / С. І. Борзова-Коссе // Реалізація закону України "Про вищу освіту" у вищій медичній та фармацевтичній освіті України (з дістанційним під'єднанням ВМ(Ф)НЗ України за допомогою відеоконференцзв'язку) : матеріали Всеукраїнської навчально-наукової конференції з міжнародною участю, присвяченої пам'яті ректора чл.-корр. НАМН України, проф. Л. Я. Ковальчука, Тернопіль 21−22 травня 2015 р. / Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського. – Тернопіль : ТДМУ, 2015. − С. 76.
Abstract: Формування моральних якостей є невід'ємною умовою підготовки людини до будь-якої професійної діяльності, особливо фахівця-медика, що працює в системі «людина – людина». Принцип єдності професійного, громадянського і морального розвитку набуває особливої актуальності у вихованні студентів медичних ВНЗ, оскільки моральні та професійні категорії є рівнозначними складовими професійного обов’язку лікаря. Моральне виховання – це цілеспрямоване формування моральної свідомості, розвиток моральних почуттів, вироблення навичок і звичок поведінки. Виховання майбутнього лікаря має свої особливості. Лікар – це не тільки спеціальність, а й покликання, яке вимагає особливих якостей особистості. В основі виховної діяльності при підготовці фахівців в медичному ВНЗ лежить розвиток духовно-моральної сфери особистості, включення спеціальної діяльності в загальнокультурний контекст та наділення її ціннісно-світоглядним значенням [2]. Поєднання морального виховання і виконання лікарського обов’язку втілено в Харківському національному медичному університеті при створенні медичного волонтерського загону. Студенти-медики цього загону працюють у Військово-медичному клінічному центрі північного регіону, допомагаючи в лікуванні поранених бійців, а також проводять навчання студентів немедичних ВНЗ навичкам надання першої медичної допомоги. Професорсько-викладацкий склад університету зі свого боку також бере активну участь у роботі студентів-волонтерів, надаючи їм усю необхідну методичну й практичну допомогу. Моральні поняття стають керівництвом до дії тільки тоді,коли вони не просто завчені, а глибоко осмислені і перетворені на моральні переконання. Наявність таких переконань і стійких звичок моральної поведінки свідчить про моральну зрілість людини. Єдність моральної свідомості, втілена в стійких моральних якостях, – найважливіший показник відповідності між процесом виховання і моральним розвитком особистості.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11712
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра внутрішньої медицини № 2 і клінічної імунології та алергології ім. ак. Л.Т. Малої

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Тези Борзова_Косе.doc33,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.