Шляхи підвищення безпеки лапароскопічної технології при лікуванні гострого холециститу у хворих із супровідною професійною патологією органів дихання

Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Лупальцов, Владимир Иванович
Ягнюк, Андрей Иванович
Мельников, Валентин Владимирович
Китченко, Сергей Сергеевич
Лупальцов, Володимир Іванович
Ягнюк, Андрій Іванович
Мельников, Валентин Володимирович
Кітченко, Сергій Сергійович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Наведені результати лікування 49 працівників вугільної промисловості (шахтарі) з професійними захворюваннями органів дихання (ПЗОД), прооперованих із приводу гострого калькульозного холециститу. Показано, що у пацієнтів із ПЗОД після лапароскопічної холецистектомії відбувається наростання респіраторної дисфункції, що виявляється зниженням ЖЄЛ, Sa, Ра02 і збільшенням РаС02 на тлі підвищення рівня фібронектину й ендотеліну-1 (ЕТ-1) у плазмі крові та призводить до виникнення ускладнень у вигляді дихальних розладів і несприятливого перебігу післяопераційного періоду. При виборі методу холецистектомії у хворих на пневмоконіози необхідно враховувати рівень ЕТ-1 у сироватці крові. Рівень ЕТ-1 < 1 нг/л прогностично безпечний щодо розвитку ускладнень з боку дихальної системи.

Description

Keywords

гострий холецистит, пневмоконіози, холецистектомія, респіраторна дисфункція

Citation

Шляхи підвищення безпеки лапароскопічної технології при лікуванні гострого холециститу у хворих із супровідною професійною патологією органів дихання / В. I. Лупальцов, А. I. Ягнюк, В. В. Мельников, С. С. Кітченко // Досягнення біології та медицини. – 2015. – № 1 (25). – С. 88–90.