Автореферати дисертацій. Судова медицина

Permanent URI for this collectionhttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/1080

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Судово-медична оцінка механічної травми трубчастих кісток нижніх кінцівок
    (2024) Сокол, Вячеслав Костянтинович
    У дисертаційному дослідженні викладено наукове обґрунтування та нове вирішення актуальної науково-практичної проблеми судової медицини – судово-медичної експертизи постраждалих з різними варіантами механічної травми довгих кісток нижніх кінцівок на підставі встановлення основних механізмів травми та структури судово-медичних критеріїв визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень під час первинних й повторних судово-медичних експертиз, дослідження медичних критеріїв, дефектів надання медичної допомоги, факторів ризику та кількісних прогностичних критеріїв, які потенціюють несприятливі наслідки закритих переломів стегнової та великогомілкової кісток у вигляді розладу здоров’я зі стійкою втратою працездатності більш ніж на 33 % з виходом на тяжкі тілесні ушкодження; розробки та впровадження нової комплексної методики судово-медичної експертизи й алгоритму дій судово-медичного експерта у разі оцінювання ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, їх механізму та давності у постраждалих з травмою нижніх кінцівок на основі оцінки результатів сучасних експертних, клінічних, інструментальних методів обстеження.
  • Item
    Судово-медична оцінка ушкоджень тіла людини та одягу, заподіяних при пострілах із потужної пневматичної гвинтівки CROSMAN 2100 Classic (експериментально-морфологічне дослідження)
    (2012) Плетенецька, Аліна Олександрівна
    Дисертація присвячена судово-медичній оцінці ушкоджень тіла людини та одягу, заподіяних при пострілах із потужної пневматичної гвинтівки CROSMAN 2100 Classic. Проведено статистичний аналіз тілесних ушкоджень від пострілів з пневматичної зброї за результатами аналізу архівного матеріалу ХОБСМЕ за 2000-2010рр. Визначено морфологічні й цитологічні ознаки кульових ушкоджень біоманекенів та установлено закономірності формування кульового каналу при пострілах із гвинтівки CROSMAN 2100 Classic з різних відстаней зазначеними кулями. Проведено рентгенофлуоресцентний спектральний аналіз пошкоджень одягу при пострілах з гвинтівки CROSMAN 2100 CLASSIC з різних відстаней досліджуваними кулями та виявлено сліди металізації на імітаторах одягу контактно – дифузійним методом. Визначено концепцію застосування оптимального комплексу лабораторних досліджень при диференціації ушкоджень тіла людини та тканин одягу при пострілах з пневматичної гвинтівки CROSMAN 2100 CLASSIC з різних відстаней кулями Skarabey DS, PREMIER й BBs. Розроблено алгоритм проведення судово-медичного дослідження для діагностики ушкоджень тіла людини й пошкоджень одягу при пострілах з пневматичної гвинтівки CROSMAN 2100 Classic.
  • Item
    Обґрунтування судово-медичних діагностичних критеріїв визначення ступеня тяжкості посттравматичних кохлеарних невритів
    (2008) Губін, Микола Володимирович
    Дисертація присвячена обґрунтуванню судово-медичних діагностичних критеріїв визначення ступеня тяжкості посттравматичних кохлеарних невритів на основі їх комплексного клінічного вивчення, з використанням сучасних аудіологічних та вестибулометрічних досліджень для проведення судово-медичних експертиз. Узагальнюючи отримані дані, визначено, що діагностичними критеріями посттравматичних кохлеарних невритів, на яких повинно ґрунтуватись визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень слід вважати: ступінь зниження слухової функції; наявність та тривалість позитивної (з повним відновленням слуху, або без повного його відновлення) або негативної (з повною, або неповною втратою слуху) динаміки зміни слухової функції від моменту травми. Для виявлення цих критеріїв необхідно провести обсяг досліджень слуху, згідно розробленого алгоритму послідовності судово-медичної діагностики, за таких методів - мовою, тональною пороговою аудіометрією в динаміці; надпороговою тональною, мовною аудіометрією, імпедансометрією та отоневрологічне дослідження в гострому і підгострому періоді травми. Встановлено, що судово-медична оцінка посттравматичних кохлеарних невритів повинна враховувати характер травми та топіку ураження слухового і вестибулярного аналізатора.