Удосконалення діагностики та лікування ендотеліальної дисфункції хворих на гіпертонічну хворобу з абдомінальним ожирінням

No Thumbnail Available

Date

2015-03

Authors

Андреева, Анастасия Александровна
Бабак, Олег Яковлевич
Башкирова, Анна Дмитриевна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Ціль: удосконалення діагностики та лікування хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) з абдомінальним ожирінням (АО) за допомогою вивчення рівня ендотеліальної синтази оксида азота (eNos) и эндотелій-залежної вазодилятації (ЭЗВД) плечевої артерії (ПА) на фоні прийому комбінованої антигіпертензивної і статінотерапіі. Матеріали та методи. Було досліджено 106 пацієнтів та сформовано три групи: 1-а хворі на гіпертонічну хворобу (n=27), 2-а гіпертензивні хворі з ожирінням (n=52), 3я практично здорові особи (n=27). Усі пацієнти були разподілені за віком та статтю. Середній вік склав (63,3±4,7) років. Присутність ожиріння діагностували за об’ємом талії у чоловіків більш ніж 112 см, а у жінок більше 88 см. Рівень eNos в сироватці крові визначали імуноферментним методом («Uscscn Life Inc. Wuhan», Китай). Показники ЕЗВД ПА були розраховані методом Celermajer O.(«General Electric», США). Лікування включало використання олмесартану медоксомілу в дозі 20 мг і амлодипіну 5 мг один раз на день з додаванням аторвастатину в дозі 20 мг 1 раз на день. Результати. Зниження eNos в сироватці крові хворих на ГХ як з АО, так і без нього, однак найбільш виражене в разі ГХ з АО. При цьому рівень eNos був нижчим за контрольний показник (431,5±34,2) пг/мл при ГХ без АО (295,6±26,7) пг/мл, (р<0,05), та при ГХ з АО (323,7±24,6) пг/мл (р>0,05). У хворих на ГХ з АО спостерігається більший відсоток пацієнтів з порушеною ЕЗВД у порівнянні з пацієнтами на ГХ. Так, в разі наявності АО у хворих на ГХ нормальна ЕЗВД спостерігалася у 1 чол. (2,2%), без змін спостерігалася у 3 чол. (6,6%), порушення – у 41 чол. (91,2%). При ГХ такі зміни спостерігалися відповідно у 2 (10%) пацієнтів, без змін – у 4 (20%) чол., знижена – у 14 пацієнтів (70%). Через 12 місяців застосування комбінованої антигіпертензивної терапії ЕЗВД ПА достовірно зросла, що свідчить на користь покращення функціонального стану ендотелію на тлі терапії олмесартаном з амлодипіном. Цікаві дані були отримані при порівнянні ЕЗВД у групі хворих, що страждали на ГХ з АО в залежності від додаткового призначення аторвастатину. При цьому якщо приріст діаметру ПА у хворих на ГХ з АО в цілому по групі до та після лікування склав відповідно (7,6±0,94%) та (10,4±0,83%), то в разі призначення додатково аторвастатину відбувалося зростання цього показника з/на 26,9% проти 46,6% відповідно. Висновки. Отриманні дані можуть бути обумовлені антиоксидантною активністю статинів, які попереджають інактивацію NO супероксидним аніоном та утворення токсичного пероксинітриту у клітинах ендотелію і, таким чином, сприяють біодоступності NO, що підтверджує необхідність використовувати запропоновану комбінацію для покращення лікування цієї категорії хворих.

Description

Keywords

ендотеліальної синтази оксида азота, гіпертонічна хвороба, абдомінальне ожиріння

Citation

Андрєєва А. О. Удосконалення діагностики та лікування ендотеліальної дисфункції хворих на гіпертонічну хворобу з абдомінальним ожирінням / А. О. Андрєєва, О. Я. Бабак, А. Д. Башкірова // Щорічні терапевтичні читання: від досліджень до реалій клінічної практики ХХІ століття : матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої пам’яті академіка Л. Т. Малої, 23–24 квітня 2015 р. / НАМН України, МОЗ України, ДУ «Національний інститут терапії імені Л. Т. Малої НАМН». – Харків, 2015. – С. 14.