Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10603
Title: Вісфатінемія і динаміка його рівня у гіпертензивних пацієнтів з ожирінням на тлі комбінованої антигіпертензивної та статінотерапії
Authors: Андреева, Анастасия Александровна
Бабак, Олег Яковлевич
Keywords: вісфатін
гіпертонічна хвороба
ожиріння
антигіпертензивна терапія
статини
Issue Date: Apr-2015
Citation: Андрєєва А. О. Вісфатінемія і динаміка його рівня у гіпертензивних пацієнтів з ожирінням на тлі комбінованої антигіпертензивної та статінотерапії / А. О. Андрєєва, О. Я. Бабак // Стандарти діагностики та лікування в клініці внутрішніх хвороб : матеріали науково-практичної конференції, м. Вінниця, 16–17 квітня 2015 року. – С. 4–5.
Abstract: Мета дослідження удосконалити лікування хворих на гіпертонічну хворобу з абдомінальним ожирінням при дисліпідемії з урахуванням динаміки рівня вісфатіна в сироватці крові на тлі прийому комбінованої антигіпертензивної терапії і аторвастатину. Методи. Обстежено 82 пацієнта з яких 1-у групу склали хворі гіпертонічною хворобою (n = 31), 2-у групу хворі на гіпертонічну хворобу з абдомінальним ожирінням (n = 41), третій контрольна група практично здорові особи (n = 14). Хворі порівнянні за статтю і віком. Рівень вісфатіна в сироватці крові визначали імуноферментним методом («RayBioteeh», США). Показники ліпідного обміну (загальний холестерин, тригліцериди, ліпопротеїди низької щільності, ліпопротеїди дуже низької щільності, ліпопротеїди високої щільності) - ферментативно-фотометричним методом («ДАС-SpectroMed», Молдова). Обидві групи отримували комбіновану антигіпертензивну терапію (олмесартан медоксоміл 20 мг і амлодипін 5 мг 1 раз на день). Аторвастатин (20 мг 1 раз на день) отримувало в 1-й групі 64% хворих, а у 2-й 67% хворих з виявленою дисліпідемією. Результат. Зазначалося досягнення цільового рівня артеріального тиску в обох групах. У групі хворих з абдомінальним ожирінням рівень вісфатіна значимо відрізнявся від контрольної групи на 48% (р <0,05), у той час як з групою хворих на гіпертонічну хворобу достовірних відмінностей знайдено не було. У 2-й групі при прийомі комбінованої антигіпертензивної терапії рівень вісфатіна в сироватці крові значимо зменшився на 37% (р <0,05). У хворих 1-ї групи значущої зміни рівня вісфатіна в сироватці крові не відзначалося і склало 24% (р> 0,05). При додаванні аторвастатину при виявленій дисліпідемії в 1-й групі рівень вісфатіна зменшився на 26% (р> 0,05), а у 2-й групі на 40% (р <0,05). Висновки. Таким чином, комбінована антигіпертензивна терапія дозволила досягти цільового рівня артеріального тиску в обох групах і в теж час значимо змінювався рівень вісфатіна в сироватці крові у хворих з абдомінальним ожирінням, а особливо виражено при дисліпедеміі на тлі застосування аторвастатину.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10603
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Андрєєва.doc27 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.