Вміст нейроактивних амінокислот у головному мозку щурів за умов тривалої пероральної дії оксиетильованих нонілфенолів і їх похадних

Thumbnail Image

Date

2015-02-13

Authors

Маракушин, Дмитро Ігорович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Харківський національний медичний університет

Abstract

Характерною особливістю сучасного промислового виробництва є наявність значної кількості потенційно небезпечних хімічних сполук, що можуть створювати загрозу здоров’ю людини. При цьому тільки науково обґрунтований підхід до вивчення механізмів дії цих факторів забезпечить вирішення складних завдань у сфері профілактики порушення здоров’я людини

Description

1. Тривалий вплив оксиетильованих ноні лфенолів і їх похідних у дозі 1/10 ДЛ50 супроводжується підвищенням у головному мозку щурів вмісту глутамату, аспартату на тлі зниження гліцину, гаммаамінобутирату, що свідчить про виснаження адаптаційних резервів внаслідок реалізації ексайтотоксичного ефекту глутамату, накопичення продуктів перекисного окиснення ліпідів, порушення цілісності мембран та внутрішньоклітинного метаболізму. 2. Тривалий вплив оксиетильованих но- нілфенолів і їх похідних у дозі 1/100 ДЛ50, навпаки, супроводжується зниженням вмісту глутамату, аспартату на тлі підвищення гліцину, гаммаамінобутирату, що свідчить про включення захисно-пристосувальних механізмів в організмі експериментальних тварин. 3. Порушення балансу між збуджувальними і гальмівними амінокислотами у головному мозку є однією з патогенетичних ланок механізмів дії оксиетильованих нонілфенолів і їх похідних, що необхідно враховувати при розробці засобів їх корекції.

Keywords

оксиетипьовані нонілфеноли, глутамат, аспартат, гліцин, гамма-амінобутират

Citation

Маракушин Д. І. Вміст нейроактивних амінокислот у головному мозку щурів за умов тривалої пероральної дії оксиетильованих нонілфенолів і їх похадних / Д. І. Маракушин // Експериментальна і клінічна медицина. – 2015. – № 2 (67). – С. 31–34.