Висновки комісійних судово-медичних експертиз при визначенні тяжкості травм під’язиково-гортанного комплексу - Губін, Микола Володимирович; Малихіна, Олена Іванівна; Войтов, Євген Олексійович (My University, 2020)
Досліджено висновки 32 комісійних судово-медичних експертиз, які виконані у провідній експертній установі Харківського регіону у випадках закритої тупої травми під’язиково-гортанного комплексу. Визначено особливості встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень при даній травмі. Тяжкі тілесні ушкодження встановлені в 11 (34,4 %) випадках при смерті постраждалих від механічної асфіксії, а в одному – від травматичного шоку. Ушкодження середньої тяжкості встановлені експертами: в 6 (18,8 %) випадках летальних та в 6 (18,8 %) випадках нелетальних травм з переломами хрящів гортані; в 2 (6,2 %) спостереженнях нелетальних травм з різким набряком, гематомою, стенозом гортані другого ступеня. Як легкі тілесні ушкодження кваліфіковано 6 (18,8 %) випадків нелетальних травм гортані з розвитком гострих посттравматичних ларингітів. Встановлено відсутність у наявній науково-методичній літературі морфо-клінічних критеріїв для об’єктивної оцінки травм під’язиково-гортанного комплексу. На основі отриманих результатів визначено шляхи подальшого вдосконалення судово-медичної оцінки вказаних тілесних ушкоджень.
Keywords: комісійна судово-медична експертиза; травма під’язиково-гортанного комплексу; діагностичні критерії; ступінь тяжкості тілесних ушкоджень