Патогенетичні передумови кардіоренального синдрому при хронічній серцевій недостатності: позацільові ефекти гліфлозинів - Сівак, Поліна Михайлівна; Боровська, Карина Вячеславівна; Александрова, Тетяна Миколаївна (NGO International Center of Scientific Research, 2026)
На сьогодні інгібітори натрійзалежного переносника глюкози 2 типу (інгібітори SGLT2, гліфлозини) привертають увагу не тільки в ендокринології, а й у кардіології та нефрології. Спочатку ці препарати застосовували для зниження рівня глюкози при цукровому діабеті 2 типу (ЦД 2 типу). Проте згодом було встановлено, що вони можуть позитивно впливати також на серце і нирки. Це пов’язують зі зменшенням перевантаження кардіоміоцитів іонами натрію та кальцію, пригніченням оксидативного стресу, ремоделюванням міокарда і підтримкою функції нирок. Саме тому гліфлозини розглядають як важливу групу препаратів при хронічній серцевій недостатності (ХСН).
Keywords: інгібітори натрійзалежного переносника глюкози 2 типу; гліфлозини; хронічна серцева недостатність; кардіоренальний синдром; 2026у