Стан пуринового метаболізму у хворих на цукровий діабет 1 типу - Черняєва, А.О.; Караченцев, Ю.І.; Микитюк, М.Р.; Плєхова, О.І.; Сергієнко, Л.Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – здійснити комплексний аналіз стану пуринового метаболізму (ПМ) й оцінити його особливості у хворих на цукровий діабет 1 типу. Матеріали та методи. Обстежили 181 хворого на цукровий діабет (ЦД) 1 типу (94 жінки і 87 чоловіків) віком 42,5 ± 12,1 року. В венозній крові натще визначили показники стану вуглеводного обміну, концентрацію креатиніну (Кр) методом Поппера, пуринові основи (ПО) – фотометричним методом, сечову кислоту (СК) – колориметричним методом, активність ксантиноксидази (КО) – фотометричним методом. Екскрецію СК визначили колориметричним методом, Кр – ензиматичним. Розрахували РКСК, фракційний кліренс СК (ФКСК), сумарну канальцієву реабсорбцію СК (СКРСК) та активність гіпоксантин-гуанін-фосфорибозилтрансферази (ГГФРТ). У групу порівняння, репрезентативну за віком і статтю учасників, увійшли 25 здорових добровольців. Результати. Спрямованість відхилень ПМ у хворих на ЦД 1 типу вказувала на надмірне посилення катаболізму ПО і недостатність їх реутилізації. Структура виявлених порушень: гіперурикемія (ГУ) (13,8 %), посилений РКСК (42,8 %), підвищення активності КO (35,6 %) та пригнічення активності ГГФРТ (53,3 %). У майже 56 % обстежених виявили високі концентрації ПО, а ГУ діагностували тільки в кожного сьомого пацієнта. Встановили, що концентрації ПО негативно корелюють із рівнем активності КO. Найбільш інформативними для оцінювання стану ПМ у хворих на ЦД 1 типу були РКСК і рівень активності КO. РКСК значущо асоційований із рівнем екскреції СК та активністю ГГФРТ. Виявили зв’язок РКСК і ФКСК із рівнем HbAc1. Чим вищий рівень HbAc1, тим більше зростає кліренс РКСК, особливо ФКСК. Це призводить до суттєвого зниження СКРСК. Рівень HbAc1 в обстежених асоціювався з рівнем активності ГГФРТ. Висновки. Для ПМ при ЦД 1 типу характерна висока інтенсивність, що реалізується шляхом зниження анаболізму, підвищеного окислення та пригнічення реутилізації ПО. Урикемія неадекватно відбиває рівень продукції СК у хворих на ЦД 1 типу. Виразність порушень ПМ у хворих на ЦД 1 типу асоційована зі станом компенсації вуглеводного обміну.
Keywords: цукровий діабет 1 типу; пуриновий метаболізм; пуринові основи; ксантиноксидаза; гіпоксантин-гуанін-фосфорибозилтрансфераза