Дослідження особливостей адаптивних процесів у студенток-спортсменів в динаміці перших курсів навчання в медичному ЗВО - Васильєва, Оксана Василівна; Чернобай, Лариса Володимирівна; Оксененко, Юлія Романівна (My University, 2020)
Розвиток суспільства супроводжується виникненням двох категорій чинників, які особливо швидко прогресують: емоційні стреси (психоемоційне напруження) та різке зниження рухової активності. Обидва ці чинники є провідними в умовах навчання у ЗВО. Дослідження проведено з метою виявлення критеріїв стійкості до дії негативних чинників навколишнього середовища, до яких відноситься психоемоційне напруження динамічного характеру. Цей стан розвивається в умовах навчання в медичному ЗВО, особливо на перших курсах (1-3 курси).Таким чином, систематичні фізичні навантаження приводили до мобілізації використання функціональних резервів організму, вдосконалення наявних фізіологічних механізмів регуляції, що в умовах постійних психоемоційних стресових навантажень полегшує процес адаптації до них: ніяких нових функціональних явищ і механізмів в процесі адаптації не спостерігається, але вже наявні механізми починають працювати більш досконаліше, інтенсивніше та економніше.
Keywords: адаптація; спортивне навантаження