Фізична реабілітація для дітей з ДЦП - Чернявська, Марія Володимирівна; Сушецька, Аліна Сергіївна (My University, 2025)
Дитячий церебральний параліч (ДЦП) є одним із найпоширеніших і найскладніших за клінічними проявами захворювань центральної нервової системи у дітей, що супроводжується стійкими порушеннями рухових функцій, постурального контролю, координації та м’язового тонусу. За даними ВООЗ, ДЦП діагностується у 2–2,5 дітей на 1000 новонароджених, і ця цифра залишається стабільною протягом останніх десятиліть, що зумовлює високу актуальність дослідження ефективних методів фізичної реабілітації. Особливо важливим є раннє втручання, оскільки нервова система дитини має високий потенціал до нейропластичності, а отже, можливість часткового або навіть повного відновлення окремих функцій за умови правильно підібраної реабілітаційної програми. Потреба у комплексному підході до лікування дітей з ДЦП постійно зростає, і фізична реабілітація відіграє центральну роль у цьому процесі, адже саме вона сприяє формуванню навичок самостійного пересування, покращенню побутових функцій та якості життя дитини.
Keywords: Дитячий церебральний параліч (ДЦП); нейропластичність; реабілітаційна програма; 2025у