Стресостійкість та адаптаційні можливості дівчат-підлітків, які мають порушення менструальної функції та мешкають у прифронтовому регіоні - Рак, Лариса Іванівна; Rak, Larysa; Кашіна-Ярмак, Вікторія Леонідівна; Kashina-Yarmak, Victoriia; Єщенко, Алла Валентинівна; Yeshchenko, Alla (My University, 2026)
У дослідженні оцінено рівень стресостійкості, адаптаційних можливостей та толерантності до фізичного навантаження у 58 дівчат-підлітків віком 11-18 років, які проживають у прифронтовому Харківському регіоні. Встановлено, що дівчата з порушеннями менструальної функції частіше мали дефіцит маси тіла, нижчий рівень резильєнтності та гіршу переносимість короткотривалих фізичних навантажень порівняно з однолітками без гінекологічної патології. Майже половина таких пацієнток характеризувалася низькою стресостійкістю. Рівень резильєнтності прямо корелював із фізичною активністю, тоді як показники загальних адаптаційних можливостей істотно не відрізнялися між групами. Отримані результати свідчать про негативний вплив воєнного стресу на психофізичний стан дівчат із порушеннями менструальної функції та підкреслюють важливість підтримки належного рівня фізичної активності для підвищення стресостійкості й адаптаційних ресурсів підлітків, які проживають у прифронтових регіонах.
Stress resistance and adaptability of adolescent girls who have disorders of menstrual function and live in the frontline region
Єщенко А.В. – доцент кафедри педіатрії №3 та неонатології
Keywords: підлітки; дівчата; стрес; порушення менструальної функції; стресостійкість; фізична активність; адаптаційні можливості; прифронтовий регіон; 2026у