Прогнозування та рання діагностика затримки росту плода у вагітних з плацентарною дисфункцією - Борзенко, Ірина Борисівна (My University, 2020)
Незважаючи на впровадження в акушерську практику нових методів діагностики та профілактики ПД, виразної тенденції до зниження її частоти не спостерігається. Тому є вкрай важливим використання новітніх методів досліджень як прогностичних критеріїв ПД та її маніфестної форми – затримки росту плода (ЗРП), які дозволять поліпшити прогноз перебігу ґестації, розробити оптимальну стратегію терміну та способу розродження і, як наслідок, попередити розвиток акушерської та перинатальної патології. Мета дослідження – оптимізація прогнозування та ранньої діагностики затримки росту плода в жінок із плацентарною дисфункцією шляхом обґрунтування та розроблення персоніфікованого діагностичного алгоритму. На підставі отриманих клініко-морфологічних та ендотеліотропних критеріїв розроблено та впроваджено персоніфікований клінічний алгоритм ведення вагітних із плацентарною дисфункцією. Під час аналізу результатів вагітності в проведеному проспективному клінічному дослідженні доведено, що, завдяки запропонованому алгоритму персоніфікації ризику розвитку перинатальної патології, вдалося не тільки уникнути випадків антенатальної смертності, а й попередити інтранатальні та ранні неонатальні втрати у пацієнток із плацентарною дисфункцією й затримкою росту плода.
Keywords: плацентарна дисфункція; затримка росту плода