Підсумки клінічних досліджень стану здоров'я працюючих у виробництві натуральної шкіри - Завгородній, Ігор Володимирович; Василенко, Н.М.; Прилипська, Н.І.; Кривошей, О.В.; Трикоза, В.О.; Кугаєвська, Н.В.; Шалдуга, Т.Г. (ХДМУ, 2001)
Дана оцінка стану здоров'я осіб, що працюють у сучасному шкіряному виробництві, за даними поглибленого медичного огляду з вивченням стану нервової системи, ЛОР-органів, шкіри і слизових оболонок, органа зору. Структура виявленої патології і скарг вивчена з урахуванням віку, виробничого стажу, належності до професійної підгрупи. Вертеброгенна патологія, субатрофічні фарингіти і риніти, алергічні дерматити, грибкові ураження шкіри, хронічні кон'юнктивіти можуть вважатися виробничо-обумовленими зрушеннями в стані здоров'я шкіряників. Пропонується враховувати особливості діагностованих патологій при проведенні попередніх і періодичних медичних оглядів.
Keywords: гігієна; виробництво шкіри; здоров’я працюючих; медичний огляд