Диференційований підхід до менеджменту персистуючої легеневої гіпертензії у передчасно народжених дітей - Кононович, Марія Ігорівна; Kononovych, Mariia (ХНМУ, 2023)
Дисертація присвячена підвищенню ефективності менеджменту персистуючої легеневої гіпертензії у передчасно народжених дітей з асфіксією та респіраторним дистрес-синдромом на підставі розробки алгоритму диференційованого підходу до діагностики та лікування легеневої гіпертензії з урахуванням рівнів оксидантного стресу за визначенням 8-гідрокси-2-дезоксигуанозину в сечі. Об’єктом дослідження стала персистуюча легенева гіпертензія у передчасно народжених дітей. Клінічний матеріал представлено даними обстеження 100 недоношених дітей, народжених у терміні гестації 26-34 тижні. Першу групу складали 50 передчасно народжених дітей з РДС. Другу групу склали 50 передчасно народжених дітей з РДС у поєднанні з перинатальною асфіксією. Серед дітей I групи було 26 хлопчиків і 24 дівчинки, в II групі було 25 хлопчиків і 25 дівчаток. Програма обстеження включала аналіз даних перинатального анамнезу, проведення стандартних клініко-лабораторних та інструментальних досліджень згідно з діючими наказами МОЗ України, проведення комплексного променевого дослідження з визначенням ультразвукових та рентгенологічних критеріїв наявності на ступеня ПЛГ, дослідження вмісту 8-гідрокси-2-дезоксигуанозину в сечі методом імуноферментного аналізу у передчасно народжених дітей в першу добу життя та в динаміці на 3-5 добу життя. Розроблено алгоритм диференційованого підходу до менеджменту персистуючої легеневої гіпертензії, сутність якого – у вдосконаленні діагностики ПЛГ та індивідуалізації вибору методики ШВЛ для кожного окремого випадку.
A differentiated approach to the management of persistent pulmonary hypertension in premature infants
Науковий керівник: Клименко Тетяна Михайлівна, доктор медичних наук, професор, в.о. завідувачки кафедри педіатрії №3 та ненатології ННІ ПО ХНМУ
Keywords: персистуюча легенева гіпертензія; новонароджений; передчасно народжений; асфіксія; респіраторний дистрес-синдром; оксидантний стрес; 8-гідрокси-2-дезоксигуанозин в сечі; штучна вентиляція легенів; 2023у