Особливості динаміки захворювань у осіб молодого віку з різним ступенем метеочутливості - Радзівіл, І.І.; Черниш, Г.О.; Мороз, Г.А. (Харківський національний медичний університет, 2018)
Результати власних дослідження дозволили встановити причинно-наслідковий зв'язок між ступенем метеозалежності, функціональним станом і показниками здоров'я. З ростом ступеню метеозалежності паралельно знижується рівень стану здоров'я, а відповідно його показники.
Слабкість, головний біль, стомлюваність перед змінами погоди притаманні практично 70% населення і може надавати непрямий або прямий вплив на самопочуття людини і його здоров’я. У адаптаційних можливостях організму приховані значні компенсаторні механізми, однак метеочутливість є його недоліком в процесі пристосування до змін параметрів навколишнього середовища. Якщо вважати, що запас можливостей організму до адаптації це міра здоров’я, то наявність метеочутливості говорить про його слабкість. Сила її проявів залежить від стану організму, присутності будь-яких захворювань, погодних умов (температури, вологості повітря, атмосферного тиску), а також від соціального середовища, в якій перебуває індивід. У науковій літературі досить широко висвітлені питання взаємозв'язку метеочутливості і фізичних навантажень (Сомкінс Е.А. та ін.., 2017), метеочутливості і стану серцево-судинної діяльності (Ващук М.А та ін.., 2017), психофізіологічної адаптації і геомагнітної ситуації (Сокол О. М. та ін.., 2017), але практично відсутні дані про вплив метеорологічних факторів на стан здоров’я та перебіг соматичних захворювань у певній категорії населення, що визначає актуальність обраного нами напрямку дослідження. Мета дослідження. Виявити основні закономірності впливу ступеня метеочутливості на характер прояву соматичної захворюваності, її перебігу та формування здоров’я людини.
Keywords: метеочутливість; динаміка захворювань