Клінічна анатомія прямої кишки в перинатальному періоді - Дуденко, Володимир Григорович; Слободян, Олександр Миколайович; Костюк, Григорій Якович; Півторак, Володимир Ізяславович; Проняєв, Дмитро Володимирович (My University, 2015)
Монографія присвячена висвітленню уточнених та класичних відомостей щодо форми, топографії та скелетотопії прямої кишки на етапах перинатального етапу онтогенезу. Вперше вивчені варианти артеріальних судин, які кровопостачають надампулярну частину та ампулу прямої кишки. За допомогою сучасних анатомічних методів дослідження встановлені топографоанатомічні особливості прямої кишки та хронологічна послідовність її просторово-часових взаємовідношень у перинатальному періоді онтогенезу. Вперше описано кореляційні взаємозв’язки органометричних параметрів прямої кишки з розмірами таза та тім’яно-п’ятковою довжиною, що є основою для визначення морфологічної зрілості досліджуваних структур. Застосування методу багатофакторного регресійного аналізу параметрів прямої кишки дало змогу обґрунтувати етапи їх перинатального розвитку.
Keywords: клінічна анатомія; пряма кишка; перинатальний період