Теорія та практика глюкокортикоїдної терапії - Ходош, Едуард Михайлович; Лісовий, Володимир Миколайович; Щербань, Микола Гаврилович; Нартов, Павло Вікторович; Безродна, Анастасія Ігорівна; Асоян, Ірина Миколаївна (Право, 2023)
У посібнику наведено сучасні відомості щодо походження, геномного та негеномного механізмів дії глюкокортикоїдів, застосування при різних нозологіях із метою лікування запалень, аутоімунних захворювань і раку. Особливу увагу, незважаючи на незамінність та успіх у лікуванні, приділено виникненню побічних ефектів і резистентності глюкокортикоїдних рецепторів. Розширення знань про біологію глюкокортикоїдів та глюкокортікоїдних рецепторів пов’язане з кращим розумінням молекулярних механізмів, що лежать в основі побічних ефектів, стало необхідним для покращення розробки дозувань та терапії загалом. Представлено загальний огляд сучасних уявлень про біологію глюкокортикоїдів з акцентом на синтез, регуляцію та фізіологію. Також того, розглянуто нові й селективні терапевтичні стратегії, що ґрунтуються на визнаних молекулярних механізмах глюкокортикоїдів.
Theory and practice of glucocorticoid therapy
Обговорено та затверджено на засіданні Вченої ради Харківського національного медичного університету (протокол №5 від 25.05.2023 р.)
Keywords: глюкокортикоїди; терапія; теорія; практика; НП2023/2023; 2023у