Клименко, Вікторія АнатоліївнаКарпушенко, Юлія Валентинівна2015-05-212015-05-212014Клименко В. А. Харчова сенсибілізація як фактор формування функціональних захворювань травної системи у дітей : матеріали науково-практичної конференції "Дні гастроентерології в Києві", Київ, 20–21 листопада 2014 р./ В. А. Клименко, Ю. В. Карпушенко // Лікарська справа. – 2014. – № 2 (1131). – С. 68–72.УДК 616.3 – 008.1 – 053.2 – 056.3 – 02:613.2https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/9168Обстежено 169 дітей у віці 3-17 років, серед яких 105 – з харчовою сенсибілізацією та 64 дитини без харчової сенсибілізації. Доведено наявність сполучених функціональних розладів органів травлення на тлі харчової сенсибілізації. Серед них переважають ураження біліарного тракту та сфінктера Одді за панкреатичним типом. Доведено значення харчової сенсибілізації в патогенезі функціональної патології підшлункової залози, максимальний вплив якої відмічається в дошкільному віці.ukфункціональні розладиалергіядітизахворювання травної системихарчова сенсибілізаціяХарчова сенсибілізація як фактор формування функціональних захворювань травної системи у дітейПищевая сенсибилизация как фактор формирования функциональных расстройств пищеварительной системы у детейArticle