Рівень нейрон-специфічної енолази та білка S-100 у цереброспінальній рідині хворих на гострі бактеріальні менінгіти - Сохань, Антон Васильович (My University, 2016)
Мета роботи – вивчення діагностичної та прогностичної ролі рівня нейронспецифічної енолази (NSE) та білка S-100 у цереброспінальній рідині (ЦСР) хворих на гострі бактеріальні менінгіти в динаміці захворювання. Матеріали та методи. Проаналізували 54 випадки гострих бактеріальних менінгітів (26 пневмококової та 28 менінгококової етіології). Пацієнтів поділили на групи залежно від етіології та тяжкості захворювання. Окрім рутинних лабораторних методів обстеження здійснили аналіз рівня NSE та білка S-100 в ЦСР під час надходження до стаціонара та через 10–12 днів лікування. Як групу порівняння обстежили 12 пацієнтів із ГРВІ та менінгізмом. Результати. У всіх пацієнтів у гострому періоді бактеріального менінгіту рівень NSE та білка S-100 у ЦСР був вірогідно вищим, ніж у групі контролю (p<0,05). Рівень нейроспецифічних білків перебував у прямій залежності від тяжкості хвороби та при тяжкому перебігу був достеменно вищим, ніж у хворих середньої тяжкості та у групі контролю (p<0,01). Через 10–12 днів лікування на тлі поліпшення стану пацієнтів рівень NSE та білка S-100 знижувався, однак при тяжкому перебігу хвороби все одно був вищим, ніж у контрольній групі (p<0,05). Висновки. Підвищення рівнів NSE та білка S-100 в ЦСР показує наявність і патогенетичне значення пошкодження нейронів і клітин астроглії у хворих із гострими бактеріальними менінгітами. Визначення рівнів білка S-100 та NSE у ЦСР дає змогу визначити вираженість ураження нейронів і клітин глії у хворих на гострі бактеріальні менінгіти. Рівень нейроспецифічних білків перебуває у прямій залежності від важкості захворювання та найвищий у хворих із тяжким перебігом (p<0,05), що підтверджує діагностичне та прогностичне значення визначення нейроспецифічних білків ЦСР у хворих на бактеріальні менінгіти.
Keywords: белок S-100; цереброспинальная жидкость; бактериальный менингит; нейрон-специфическая энолаза