Особливості етіологічного спектру бронхіальної астми у дітей залежно від статі та віку - Шмуліч, Вадим Константинович; Прохоренко, Олексій Анатолійович; Шмуліч, Олеся Вадимівна; Старусева, Вікторія Вадимівна (My University, 2012)
У роботі подано результати алергічного тестування 695 дітей, хворих на бронхіальну астму. Метою дослідження стало уточнення причинно-значущого алергену залежно від статі та віку. Результати тестування оброблені з використанням математичного аналізу, приведені в номограми, відповідно до яких, враховуючи нозологічну форму хвороби, стать та вік пацієнта, можна визначити причинно-значущий алерген.

В работе представлены результаты аллергического тестирования 695 детей, больных бронхиальной астмой. Целью исследования явилось уточнение причинно-значимого аллергена в зависимости от пола и возраста. Результаты тестирования обработаны методом математического анализа, возведены в номограммы, в соответствии с которыми, учитывая нозологическую форму заболевания, пол и возраст пациента, можно определить причинно-значимый аллерген.

In this work there are presented the results of allergy testings of 695 children suffering from bronchial asthma. The aim of this study was the specification of casually significant allergen depending on sex and age. Results of testing are processed by a method of the mathematiical analysis, raised in nomograms according to which, considering the nosological entity of disease, sex and age of a patient, it is possible to define causally significant allergen.
Keywords: номографічний метод; діти; етіологія; бронхіальна астма; скарифікація; номографический метод; дети; этиология; бронхиальная астма; скарификация; nomographic method; children; etiology; bronchial asthma; scarification