Застосування апаратів зовнішньої фіксації із стрижнями з різноспрямованою різьбою для позаосередкового остеосинтезу таза - Ковальов, Сергій Іванович; Істомін, Андрій Георгійович; Журавльов, Валентин Бортсович; Істомін, Дмитро Андрійович; Карпинський, Микола Юрійович (My University, 2017)
Позаосередковий остеосинтез стрижневими апаратами зовнішньої фіксації вважається методом вибору лікування ротаційно нестабільних ушкоджень таза, а також застосовується у пацієнтів з вертикально нестабільними травмами поясу нижніх кінцівок як самостійно, так і в комбінації з внутрішнім остеосинтезом. Ранній розвиток остеопоротичних змін в крилах клубових кісток, притаманний множинним, поліструктурним та сполученим травмам таза обмежує впровадження концепції ранньої реабілітації постраждалих з такими ушкодженнями, що передбачає підвищення вимоги до міцностних характеристик системи «таз - стрижень - апарат зовнішньої фіксації».