Деякі аспекти визначення рH вмісту піхви - Старкова, Віолета Дмитрівна; Лазуренко, Вікторія Валентинівна (My University, 2022)
Метою даного дослідження було: визначення оптимального час для проведення дослідження вмісту піхви з метою запобігання хибних результатів. Дизайном обстеження були 20 здорових жінок репродуктивного віку, який склав 25,3 ± 0,2 роки. Усі жінки не мали скарг та звернулися до лікаря з приводу профілактичного огляду. Усі жінки заповнювали спеціальну анкету-опитувальник для визначення загальновідомих станів, які могли вплинути на рH-метрію та сприяти хибним результатам дослідження, а саме – менструальна кровотеча, попередній статевий акт, використання спринцювань. Проведене дослідження показало, що до хімічного аналізу для визначення рН у піхві необхідно враховувати усі фактори, які можуть вплинути на результат. Запропоновано, окрім загальноприйнятих обмежень для проведення вимірювань, враховувати інформацію про підсилення виділень із піхви, та не проводити рН-метрію в середині менструального циклу, щоб не отримати хибні результати.
Keywords: сексуально-трансмісивні інфекції; середовище піхви; лактобацили; хибні результати