Факторы риска фибрилляции предсердий и нерешенные проблемы ее профилактики - Снігурська, Ірина Олександрівна; Коваль, Сергій Миколайович (My University, 2016)
Представлені основні патогенетичні механізми виникнення і прогресування фібріляції передсердь (ФП). Проаналізовані найбільш розповсюджені та значимі фактори ризику її розвитку. На даний час проблема профілактики ФП залишається не вирішеною. Насамперед, це стосується первинної профілактики ФП. Саме первинна профілактика ФП є найбільш ефективним методом боротьби з цією патологією, який дозволить значно знизити захворюваність ФП, а завдяки цьому, ризик розвитку ускладнень і смертність. Невирішеність проблеми первинної профілактики ФП пов'язана зі значною складністю її реалізації. Це обумовлено дуже великою поширеністю і численністю модифікованих факторів ризику, а також наявністю таких немодифікованих факторів ризику, як вік і генетична схильність.
Препринт. Материал отправлен для публикации в журнал "Артеріальна гіпертензія.
Keywords: Фібрилляція передседь; фактори ризику; профілактика