Вигівська, Людмила Анатоліївна2019-10-282019-10-282019Вигівська Л. А. Сучасні дієти й особливості застосування вітамінно-мінеральних комплексів / Л. А. Вигівська // Здоровье женщины. – 2019. – № 4 (10). – С. 38–40.https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24225За останнє десятиліття на Заході спостерігається підвищення інтересу до вегетаріанства – часткового (лактоововегетаріанство) або повного (веганство). Харчування жінки під час вагітності є дуже важливим, бо вагітність - це особливий стан організму жінки, за якого в її репродуктивних органах перебуває та розвивається ембріон або плід. Украй важливим у цей час є адекватне надходження макро- і мікроелементів. А недоїдання або надмірне харчування підвищують ризик розвитку акушерських і перинатальних ускладнень. Доведено, що збалансовані вегетаріанські дієти не мають негативного впливу на перебіг вагітності. Однак такі жінки належать до групи ризику розвитку нутрітівного дефіциту і потребують додаткового споживанняя заліза, вітаміну D, вітаміну Е, кальцію, вітаміну B12 і поліненасичених жирних кислот. Раціон харчування жінки повинен бути оцінений на етапі прегравідарної підготовки. Необхідно виділяти пацієнток групи високого ризику за формуванням дефіциту макро- і мікронутрієнтів. При виборі вітамінно-мінерального комплексу слід звернути особливу увагу на його склад, відповідність умісту компонентів комплексу рекомендованій добовій норми споживання для жінок під час вагітності і безпеку.ukхарчуваннявеганствовегетаріанствосироїдіннявагітністьвітамінно-мінеральні комплексиСучасні дієти й особливості застосування вітамінно-мінеральних комплексівArticle