Профілактика втрати кісткової маси у жінок у постменопаузі, аналіз літератури - Веснін, Володимир Вікторович; Олійник, Антон Олександрович; Гудь, Вікторія Олександрівна (My University, 2025)
Старіння є складним процесом і істотним фактором ризику розвитку та прогресування багатьох хронічних захворювань. Перехід до менопаузи є критичним періодом для здоров’я кісток у жінок, коли відбувається швидка втрата кісткової маси та міцності. Зниження рівня естрогену в постменопаузі є основною або єдиною причиною прискореного обміну кісток, що призводить до зниження мінеральної щільності кісткової тканини і послаблення просторової структури кісткової тканини. Як наслідок, підвищується крихкість кісток і схильність до переломів (постменопаузальний остеопороз). Мета роботи: проаналізувати дані запропонованих методів профілактики втрати кісткової маси у жінок під час переходу до менопаузи та після.
Keywords: постменопауза; рівень естрогенів; остеопороз; 2025у