Клітинна терапія в серцево-судинній хірургії, кардіології і неврології : методичні рекомендації для інтернів-хірургів, лікарів хірургів, кардіологів, невропатологів, ендокринологів - Іванова, Юлія Вікторівна; Криворучко, Ігор Андрійович; Естрін, Сергій Ігорович; Пуляєва, Інна Сергіївна; М'ясоєдов, Кирило Валерійович (My University, 2026)
Для трансплантації можна застосовувати аутологічні та алогенні СК. Джерелом аутологічних СК є безпосередньо людина, яка отримає трансплантат. Аутологічні СК успішно використовуються для лікування лейкемій, лімфом, множинної мієломи, а також інших видів злоякісних пухлин, таких як рак яєчок та нейробластома. Трансплантація аутологічних СК також використовуються для лікування деяких видів онкопатології у дітей. При алогенній трансплантації донором клітинного матеріалу є інша людина – донор. Є потенційний ризик реакції «трансплантат проти господаря» та можуть виникати етичні та юридичні питання, що є великим недоліком цього виду клітинної терапії. Мета даної настанови полягає у визначенні показань та протипоказань до трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин у хворих із серцево-судинною патологією, а також у наданні корисних довідкових матеріалів для кращого розуміння механізму дії СК.
Затверджено Вченою радою ХНМУ. Протокол № 2 від 26.02.2026
Keywords: МР2026; 2026у