Липи у науці й освіті: Іван – у колі НТШ, Юрій – в оцінках викладачів університету - Палько, Христина; Надрага, Марта; Дедишина, Лариса (My University, 2025)
У статті проаналізовано наукову та культурну спадщину родини Лип – Івана та Юрія – як важливий складник історії української медицини й національної ідеї. Розкрито діяльність Івана Липи в межах Лікарської комісії Наукового товариства імені Шевченка, його роль у становленні української медичної термінології та розвитку наукової спільноти початку ХХ століття. Висвітлено багатогранність постаті Юрія Липи як лікаря, мислителя та фітотерапевта, а також подано огляд сучасних досліджень його життя й творчості, здійснених викладачами Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Підкреслено значення спадщини родини Лип для формування духовно зрілої української нації та інтеграції гуманітарного виміру в медичну освіту.
Keywords: 2025у