Значение повреждения эндотелия и его вазорегулирующей способности в развитии аномалий родовой деятельности - Щедров, Андрей Александрович; Щедров, Андрій Олександрович; Shchedrov, Andrey (My University, 2012)
Відомо, що ендотелій впливає на судинний тонус опосередковано через звільнення судинорозширюючих і судинозвужувальних факторів і модулює скоротливу активність гладком'язових клітин. У зв'язку з цим, метою дослідження було вивчення гуморальних факторів і стану ендотелійзалежної вазодилатації, що характеризують функціональний статус ендотелію у жінок з аномаліями пологової діяльності. Отримані результати показали, що розвиток аномалій пологової діяльності, ймовірно, пов'язано з дисфункцією ендотелію, що виражається в зниженні ендотелійзалежної вазодилатації або в патологічній вазоконстрикції. Виявлені зміни функції ендотелію дозволяють прогнозувати характер аномалій пологової діяльності і оптимізувати тактику розродження.

It is known that the endothelium affects vascular tone mediated by the release of vasodilator and vasoconstrictor factors and modulates contractile activity of smooth muscle cells. Therefore, the aim of the study was to examine the state of humoral factors and endothelium-dependent vasodilatation, which characterize the functional status of the endothelium in women with abnormal labor. The results obtained for show that the development of abnormalities labor, probably due to endothelial dysfunction, reflected in the decrease in endothelium-dependent vasodilatation or pathological vasoconstriction. Changes detected in endothelial function may predict the nature of the labor anomalies and delivery optimization tactics.
Keywords: аномалии родовой деятельности; ендотелійзалежна вазодилятація; эндотелийзависимая вазодилатация; аномалії пологової діяльності; ендотеліальна дисфункція; labor abnormalities; endothelial dysfunction; endothelium-dependent vasodilatation