Порівняльна оцінка ендовідеоскопічних операцій із використанням стандартного лапароскопічного, мінілапароскопічного інструментарію та відкритих втручань у хворих на гідронефроз - Савенков, Володимир Ілліч; Мальцев, Андрій Володимирович; Щукін, Дмитро Володимирович; Левченко, Дмитро Анатолійович (My University, 2016)
У статті проведено порівняльний аналіз терапевтичної ефективності відкритих та сучасних лапароскопічних (трансабдомінальних та ретроперитонеальних) методів лікування, у тому числі з використанням стандартного або мінілапароскопічного інструментарію, хворих на гідронефроз, що зумовлений різними за етіологією стриктурами мисково-сечовідного сегмента. Удосконалено ретроперитонеальний доступ за рахунок оптимізації розташування троакарів і формування операційного простору, що дозволяє мінімізувати можливі ускладнення. Визначено особливості післяопераційного періоду та результати лікування залежно від доступу. Традиційні відкриті оперативні втручання мають істотно більшу операційну травму, але меншу тривалість операції. Застосування мінілапароскопічного інструментарію зумовлює менший косметичний дефект. Встановлено, що ретроперитонеальна мінілапароскопічна пієлопластика є високоефективною у разі первинних операцій.
Сравнительная оценка эндовидеоскопических операций с использованием стандартного лапароскопического, минилапароскопического инструментария и открытых вмешательств у больных гидронефрозом
Comparative evaluation of endovideoscopic operations using standard laparoscopic, minilaparoscopic tools and open surgery in patients with hydronephrosis
Keywords: гідронефроз; стриктура мисково-сечовідного сегмента; пієлопластика; оперативні доступи; мінілапароскопія