Оптимізація ерадикаційної терапії дітей та підлітків з хелікобактер-асоційованими захворюваннями: ад’ювантна підтримка, віддалені результати - Павленко, Наталія Володимирівна; Pavlenko, Nataliia; Бабаджанян, Олена Миколаївна; Babadzhanyan, Olena; Волошина, Лідія Георгіївна; Voloshyna, Lidiia; Солодовниченко, Ірина Григорівна; Solodovnichenko, Irina; Шутова, Олена Валентинівна; Shutova, Olena; Ганзій, Олена Богданівна; Hanzii, Olena; et al. (Державна установа «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України», 2023)
Ефективність лікування дітей з Hp-асоційованими захворюваннями ВВТТ залежить не тільки від коректно проведеної ерадикації збудника, а й від комплексу подальших реабілітаційних заходів, які займають набагато довше часу. Можливість застосування пробіотиків у схемах ерадикації разом із антибіотиками, як засобів ад'ювантної терапії, відбито й у Маастрихтських угодах (V-VІ консенсуси) та сучасних рекомендаціях ESPGHAN. Зазначене надає оптимізму щодо можливості використання пробіотиків із доведеною активністю для оптимізації ерадикації Hp у пацієнтів дитячого та підліткового віку. Мета дослідження: оцінити віддалену клінічну ефективність ад'ювантної терапії ерадикаційних схем у дітей старшого віку з поєднаною Нр-асоційованою патологією в катамнезі через рік після комплексного лікування із застосуванням синбіотика. Висновки. Використання синбіотика в якості ад'ювантної підтримки терапії стандартних ерадикаційних схем у дітей старшого віку з поєднаною Hp-асоційованою патологією ВВТТ є доцільним, суттєво підвищує ефективність ерадикації, покращує переносимість препаратів, прихильність пацієнтів до дотримання лікування. Пролонговане (до місяця) використання адекватного синбіотика дозволяє забезпечити значно більш високу ефективність базової терапії, тривалу ремісію, якість життя дітей та підлітків із коморбідною хронічною патологією стравоходу та гастродуоденальної зони за результатами віддалених досліджень.
Optimization of eradication therapy for children and adolescents with Helicobacter-associated diseases: adjuvant support, long-term results
Keywords: Helicobacter pylori; ерадикаційна терапія; синбіотик; діти та підлітки; 2024у