Особливості локалізації отворів лицевого відділу черепа людини зрілого віку залежно від статі - Вовк, Олег Юрійович; Онашко, Юлія Миколаївна; Дубина, Д.О.; Гордійчук, Дар'я Олександрівна; Ікрамов, Володимир Борисович (БДМУ, 2022)
У дослідженні наведено актуальне визначення положення отворів лицевого відділу черепа лю дини зрілого віку залежно від статі. Дослідження проводили на 52 кісткових препаратах черепів та 60 КТ-знімках людей європеоїдної раси зрілого віку чоловічої та жіночої статі. Під проведення краніоме тричних досліджень на кісткових препаратах черепів використовували загальноприйняті інструменти. Краніометричні дослідження та аналіз на КТ-знімках у форматі DICOM проводили за допомогою про грами DICOM Vidar Dicom Viewer 3.0, яка встановлена на віртуальному анатомічному столі Anatomage table, що розміщений на базі кафедри анатомії людини ХНМУ. Були визначенні: мінімальне та макси мальне значення; середня арифметична( X ), середнє квадратичне відхилення (σ), помилка середньо го (m). Встановлено збільшення відстані від надочноямкового отвору (НОО) до серединної лінії в осіб жіночої статі: праворуч дорівнює X ±σ=21,43±4,192 мм; ліворуч – X ±σ=21,51±3,213 мм, при цьо му в осіб чоловічої статі становить праворуч X ±σ=20,45±3,143 мм; ліворуч – X ±σ=21,17±2,478 мм. Визначена відстань від підочноямкового отвору (ПОО) до серединної лінії, яка у представників чо ловічої статі має більші значення, ніж у жіночої та становить праворуч ±σ=22,45±3,782 мм; ліво руч – X ±σ=23,39±2,478 мм; при цьому в осіб жіночої статі: праворуч дорівнює X ±σ=22,12±2,034 мм; ліворуч – X ±σ=23,17±1,890 мм. При дослідженні відстані від підборідного отвору до серединної лінії з обох боків як у чоловіків (пр.: X ±σ=21,36±1,857 мм; лів.: X ±σ=22,99±2,423 мм), так і в жінок (пр.:X ±σ=20,96±1,884 мм; лів.: X ±σ=22,08±2,124 мм) також просліковується збільшення цих показників саме в осіб чоловічої статі.
Keywords: анатомічна мінливість; краніометрія; підочноямковий отвір; надочноямковий отвір; підборідний отвір