Спосіб ранньої діагностики та прогнозування розвитку клінічного та субклінічного судомного синдрому у новонароджених з метаболічним ацидозом, обумовленим асфіксією при народженні - Тесленко, Т.О.; Гончарь, М.О.; Бойченко, А.Д.; Кондратова, І.Ю. (My University, 2019)
Діагностику розвитку судомного синдрому у новонароджених проводять на підставі клінічної картини наявності судомного синдрому, а також підтверджують реєстрацією судомних патернів при проведенні амплітудно-інтегрованої електроенцефалограми (ЕЕГ), що є визначальним у дітей із субклінічними судомами. Розширення арсеналу ефективних способів ранньої діагностики та прогнозування розвитку клінічного та субклінічного судомного синдрому у новонароджених є важливим, тому що не всі установи мають можливість проведення амплітудно-інтегрованої ЕЕГ, а своєчасне призначення протисудомної терапії може бути життєво необхідним. Пропонується для впровадження в родопомічних (перинатальних центрах, пологових будинках) та лікувально-профілактичних установах практичної охорони здоров’я (обласних, міських, районних) неонатологічного профілю для підвищення якості ранньої діагностики та прогнозування розвитку клінічного та субклінічного судомного синдрому у новонароджених з метаболічним ацидозом, обумовленим асфіксією при народженні.