Застосування препаратів урсодезоксихолевої, альфа-ліпоївої кислоти та тіотриазоліну у хворих на цукровий діабет типу 2 в поєднанні із неалкогольною жиро-вою хворобою печінки, нормальною вагою тіла та ожирінням - Журавльова, Лариса Володимирівна; Власенко, Андрій Володимирович (My University, 2018)
Одним з найтяжчих пізніх ускладнень цукрового діабету (ЦД), розповсю-дженість якого невпинно збільшується та перевищує 300 млн. осіб, в основ-ному за рахунок ЦД 2 типу, ще на доклінічних стадіях, найчастіше являється неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП). НАЖХП є найбільш час-тою хронічною патологією печінки у світі та сягає у різних популяціях бли-зько 33%. У розвитку неалкогольного стеатогепатиту виділяють декілька етапів, які включають жирову інфільтрацію печінки, окислювальний стрес, ендотоксинопосередковане враження. Інфільтрація печінки жирними кисло-тами сприяє утворенню фіброзної тканини.
Keywords: цукровий діабет 2-го типу; неалкогольна жирова хвороба печінки; ожиріння; урсодезоксихолева кислота; альфа-ліпоєва кислота; тіотриазолін