Медико-соціальне обґрунтування моделі раннього виявлення та профілактики патологічного перебігу вагітності в акушерській практиці - Орел, Ольга Володимирівна (My University, 2024)
У глобальній стратегії ВООЗ охорони здоров’я жінок, дітей та підлітків (2016–2030 рр.) зауважено на високу материнську смертність як негативне явище, яке можна попередити. 28 % випадків материнської смертності не пов’язані з акушерськими причинами. Потреби жінок в плануванні сім’ї залишаються незадовільними. За даними МОЗ України стан здоров’я вагітних жінок є незадовільним. У той же час стан здоров’я новонароджених обумовлений станом здоров’я вагітної та перебігом вагітності. Патологія вагітності (самі захворювання та їх ускладнення) зумовлює замкнутий цикл: хворий плід – хвора дитина – хворий підліток – хворі батьки. З кожним новим циклом, тривалість якого складає 20–25 років, патологічна ураженість новонароджених, а отже, і всієї дитячої популяції зростає. Модель раннього виявлення та профілактики патологічного перебігу вагітності являє собою дуже важливий процес, який ґрунтується на покращенні алгоритму дій та оптимізації якості надання послуг.
Keywords: ускладнення вагітності; суб’єкти управління; об’єкт управління; блок наукового регулювання; 2024у